Черни Вит съхранява и развива традицията
Посетете и сайта на Черни Вит

CHVIT1

chernivit

slow_111111111

Съдържанието на този сайт е изцяло отговорност на Фондацията на Slow Food за опазване на биоразнообразието и не бива да се възприема като позиция на ЕК Този сайт е изработен с финансовата подкрепа на ЕС по проект “From food security to food Sovereignty. Citizens and Local Authorities Towards a new paradigm in Europe to reduce world hunger” (DCI NSA-ED/2009 / 202-078).

В. Радойчевски – http://www.optitroyan.net/?p=8586
лидер на конвивиум «Троянските пчелари»
06.05.2012

На връх Гергьовден в тетевенското село Черни Вит   бе открит пазар «Плодовете на земята», част от международната мрежа от фермерски пазари, отговарящи на принципите на Slow Food.

earth-marke-newНа тази първа сесия на пазара се предлагаха овче мляко и сирене, домашно приготвени баници и сладкиши, сладка и сокове от различни плодове, кокоши яйца, вина, пчелен мед и др. Децата от местното училище, участници в програмата на Slow Food за здравословно хранене в училищата, под ръководството на Цонка Димитрова от конвивиум «Черни Вит», приготвиха ръчно и изпекоха шест вида хляб – пълнозърнест, лимец, грахам, бял, с квас и ръжен. Разбира се, на трапезата бе и традиционното гергьовско агне.

Откриването на пазара «Плодовете на земята» в Черни Вит е голямо събитие за последователите на Slow Food в България.

В тези пазари ще намерите само производители, които продават своята собствена продукция. Срещайки се очи в очи с потребителите, производителите имат възможност да обяснят по-добре качествата на своите продукти, като в същото време поемат персонална отговорност за своята работа. Продуктите, предлагани на пазарите «Плодовете на земята» са произведени по устойчив начин и се продават на цени, справедливи както за производителите, така и за потребителите.

Пазарът в Черни Вит е създаден с финансовата помощ на ЕК в рамките на проект «От продоволствено осигуряване към продоволствен суверенитет. Гражданите и местните власти към една нова парадигма в Европа за намаляване на глада по света.». Той е първият и засега единствен в България. Идеята е срещите на производители на местни храни и потребителите да стават ежеседмично. Освен продажбите ще се осъществяват и дегустации, демонстрации на местни кулинарни традиции, семинари и дискусии за вкусните, честните и чистите храни.

Гости при откриването на пазара бяха д-р Десислава Димитрова – координатор на Slow Food за България, Микеле Румиз – отговарящ за балканския регион, Паоло Болсакини – директор на пазара “Плодовете на земята” в Милано и Джон Шрайок – американски доброволец от Корпуса на мира, участвал в изграждането на пазара.