Черни Вит съхранява и развива традицията
Посетете и сайта на Черни Вит

CHVIT1

chernivit

slow_111111111

Съдържанието на този сайт е изцяло отговорност на Фондацията на Slow Food за опазване на биоразнообразието и не бива да се възприема като позиция на ЕК Този сайт е изработен с финансовата подкрепа на ЕС по проект “From food security to food Sovereignty. Citizens and Local Authorities Towards a new paradigm in Europe to reduce world hunger” (DCI NSA-ED/2009 / 202-078).

Семейството на Сиана Димитрова са единствените производители у нас на прочулото се по цял свят зелено сирене от Черни Вит. Припомняме, че в класация на английския всекидневник „Телеграф“ за най-добрите сирена на Европа нашенското зелено сирене беше класирано на трето място. Сани разказва, че родителите й се занимават със запазване на един уникален български продукт, застрашен от изчезване. Климатът, влажността на въздуха и температурите в селцето са благоприятни за развитието на плесента, типична за млечния продукт.

Сиана е на 16. През лятото, когато е във ваканция, помага за производството на специалитета – и при изкупуването на мляко от местни фермери, и при подсирването. Занимава се още с продажбите, тя е и лицето на зеленото сирене по време на изложения. Редовно дава интервюта за чуждестранни медии.  „Има голям интерес. Хората наистина много си интересуват, защото това е единственото плесенно сирене на Балканите“, разказва Сиана.

Девойката разказва, че участието й в семейния бизнес по никакъв начин не пречи на срещите й с връсници: „Човек винаги трябва да може да си разпредели времето и оптимално да го използва.“ Сани посвещава време на дейностите, свързани със сиренето, по две причини. Първо, защото е вътрешно убедена, че този уникален за страната ни продукт трябва да се запази и производството му да продължи, и второ, защото вижда какво голямо удовлетворение носи той на родителите й. Амбициите на Сиана обаче не спират само до тук. В плановете за бъдещето включва и фармацията, с която също иска да се занимава.

Издайнически аромат

Покрай многото изложения, на които участва семейството с продукта си, има и забавни случки. За една такава разказва Сани. Когато били на летището в италианския град Бра за изложение миналата година, получили багажа, в който е сиренето, позатоплен след полета. „Сиренето, тъй като е с много остър аромат, беше замирисало страшно силно. Просто оставих баща ми да носи куфара пред мен, а аз спазвах дистанция, както и всички други хора наоколо.“, смее се младата дама.

Гурме

Шоколадови трюфели със зелено сирене

Сиана споделя, че тя самата също редовно си похапва от семейния специалитет. Има и гурме предпочитания – любими са й шоколадовите трюфели със зелено сирене. Семейството ги приготвяло и за изложения, където винаги се разграбвали много бързо.

За читателите на „Агрозона“ младото момиче разкри тайната на приготвянето им – зелено сирене се намачква и към него се прибавя ментов сироп. От сместа се правят малки топченца. Отделно се разтопява шоколад, към който се добавя течна сладкарска сметана. Шоколадово-сметановата смес се изчаква да изстине, докато стане с гъвкава консистенция, с която лесно могат да се оформят малки шоколадови кръгчета. В средата на всяко кръгче се поставя топче сирене и се оформя трюфел. За да е още по-изискано, шоколадовото изкушение се овалва в натурално какао.

Източник: agrozona.bg